Viser alle 5 resultater

Levende Melorm, klar til dine krybdyr

Vi sælger kun levende foderdyr.
Melorm-Tenebrio molitor har altid været et meget vigtigt og populært foder specielt til fugle og krybdyr.
De er også rigtig gode til at fodre havens fugle med, fx om vinteren, eller om foråret hvor fuglene har rede. Fuglene vil takke dig, ved at holde til i haven hvor de lækre melorm serveres, og du får fornøjelsen af deres selskab.
Hos Creeps4you ApS kan du altid ringe ind hvis du har spørgsmål til produktet, til levering, eller for gode råd.

Hvis du bestiller inden kl 10.00 bliver din pakke sendt samme dag, og i de fleste tilfælde har du pakken dagen efter.

VIGTIG INFO:
Creeps4you ApS er permanent lukket og der kan ikke laves bestillinger på shoppen længere.
Mail besvares ikke.
Tak for 10 gode år til alle trofaste kunder.



Et billigt levende foder

Som foderinsekt er melorm en billig og et af de mest stabile fødekilder, men de bør ikke udelukkende anvendes som hovedfoder, men som et godt tilskudsfoder sammen med andre insekter.

Pakning og forsendelse

Små mængder melorm pakkes i plastik bøtter, større mængder pakkes i kraftige net poser, som sikre god udluftning under transport, og minimere risikoen for udslip under transporten. Det er altid for os vigtigt at pakke vores levende vare ind, så forsendelsen foregår sikkert og forsvarligt, og du modtager et tilfredsstillende produkt, som lever op til dine forventninger. Glade kunder kommer igen, og vi vil meget gerne handle med dig også næste gang du mangler foder.

Bestil på siden, og vi gør vores bedste for at få din bestilling sendt ud samme dag.
Levende vare sendes fra mandag til torsdag.
Der skal ikke bestilles heatpack med til melorm, de kan klare kulden.

Hvad er en Melorm

Melorm er faktisk ikke en orm, men en billelarve. Dens latinske betegnelse er Tenebrio molitor. Billen hedder en melskrubbe, bliver dog også kaldet mel bille nogle steder. Melskrubben bliver betragtet som et skadedyr da den kan gøre stor skade ved korn, eller mel hvis der ikke bliver gjort noget for at stoppe den, da de kan formere sig ret voldsomt. På grund af deres evner til at reproducere, er de blevet et meget populært foderdyr, da de kan laves i meget stor skala.

Der findes farme der laver mere end 10.000 kg melorm pr. uge, året rundt.

Selve billen, er der meget få dyr der vil spise. Det skyldes at billen ligesom mange andre biller har et forsvar, der gør den knap så lækker. Tæt ved billens hoved har den nogle kirtler, der producere en mælkehvid saft, der utvivlsomt smager godt. Det kan tydeligt lugtes hvis man har rørt ved en bille. Lidt ligesom en mariehøne, som man siger, der tisser på en, hvis den bliver bange. Det gør den ikke, det er også nogle kirtler den har, til forsvar.

Melormens voksne stadie er en melskrubbe, de tilhører familien skyggebiller hvor der på nuværende tidspunkt er estimeret at være 20.000 arter.

Du kender sikkert flere arter, da der er flere typer der bliver brugt til foder. Buffalo orm, Zophobas larver og i nogle tilfælde Rismel Bille bliver brugt til krybdyrs foder.

Opdræt af Melorm

Hun billen af melskrubben kan lægge 200-500 æg i løbet af dens liv, og de er ret nemme at lave.

Hvor hurtigt det går, afhænger af flere ting, fx temperatur, om der er nok mad og væske.

En generation kan i bedste tilfælde laves på 7-8 uger, men kan faktisk tage op til et år ved lave temperaturer. Optimal temperatur er ca. 26-27 grader, men man skal være opmærksom på at hvis melormene går tæt, og i tykt lag, vil i på grund af hinandens bevægelser faktisk genere en hel del varme i sig selv.

Derfor bruges der normalt lave bakker, da højden ikke kan udnyttes til melorm, da et tykt lag melorm vil få de nederste til at dø, og starte en proces så alle melormene i bakken så dør.

Livscyklussen består af Bille, æg, larve, puppe og ny bille. For at melormen kan vokse, skal den skifte ham, skinnet revner og en hvid melorm kravler ud, efter nogle timer har melormens nye hud hærdet og den ligner igen de andre melorm. Når billen klækker, er den også hvid, derefter skifter den til rødlig, og derefter bliver den sort, og dens exoskelet er nu færdig hærdet, klar til at starte livet som færdig bille.

Man kan sagtens selv lave melorm, til eget behov, og det kan også være ret spændende og sjovt. Men selvom der ikke koster ret meget i drift at lave melorm derhjemme, skal man overveje om man vil bruge tiden på det, eller bruge tiden på sine dyr, der skal spise dem. Det kan hurtigt tage overhånd, og man kan stå i, at bruge mere tid på foderet, end på sine krybdyr, som jo var hele grunden til at man skulle bruge foderdyrene.

Melorm er efterhånden noget af det billigste foder man kan få, og det bliver næppe melormene der ruinere en.

Men hvis man alligevel ønsker at gå i gang, er det som sagt ret nemt, man skal bruge flere bakker hvis man skal lave dem ordentligt. Bakkerne skal ikke nødvendigvis være ret høje, da melormene alligevel ikke kan gå i et særligt tykt lag. Stabelbakker vil være meget egnet, eller man kan bygge en hylde der kan have bakkerne stablet der.

Når man har indkøbt sine bakker, er der flere andre ting man får brug for.

  • Foder
  • Kasse til filtrering og sortering af melorm
  • Handsker og maske
  • Melorm til opstart

Foderet bør være et nærende og komplet foder, man kan godt bruge havregryn eller hvedeklid men faktisk et hønsefoder er en mere komplet kost til melormene.

Det kan være en fordel at kværne foderet ned til et mel, der gør høstning, og sortering ved rengøring nemmere, men er ikke strengt nødvendigt.

Kasserne bør som nævnt være lave. Det er bedst at have en del kasser, så man kan have melormene i forskellige størrelser og stadier.

handsker og maske er en rigtig god ide, når man arbejder med melorm, da man let får allergi overfor det støv melormene danner når de har spist deres foder, og det kommer ud den anden vej.

En omgang melorm til opstart, er selvfølgelig nødvendigt også. Melormene skal gives mad, og væske i form af gulerødder og kartoffel. Man kan faktisk godt opdrætte melorm kun på tørfoder, helt uden væske. Men de vil voksne bedre hvis de får lidt væske igennem gulerødder eller andet.

Ved en god temperatur og med adgang til foder og væske vil melormene efter ca. 20 dages tid gå i en tilstand der kaldes metamorfose, de ligner da små rumvæsner, da de er nu en puppe. Melorm laver en puppe uden brug af silke, eller kokoner, derfor man kan se hele tilstanden, og selv dens hoved og ben kan ses i puppestadiet.

Efter yderlige ca. 20 dage kommer de første biller frem, de er som beskrevet først hvide, så rødlige og til sidst fuld hærdet op og nu sorte.

Billerne foderets med det samme, men specielt billerne skal have adgang til væske igennem kartoffel, gulerødder eller andet.

Kort tid efter vil man kunne se at billerne sidder ovenpå hinanden og parre sig.

Billerne holdes i en bakke hvor man har skåret bunden ud, og erstattet med metal gitter. Bakken sættes så over en anden bakke og et lidt grovere foder gives i den bakke billerne går i. Giv billerne nogle æggebakker de kan gemme sig under. Hver uge, eller hver anden, eller hvad der nu passer ens behov og tid man vil bruge på det, flyttes den nederste bakke, og stilles til side. Den nederste bakke vil nu indeholde bitte små melorm, eller æg der er faldet igennem metalgitteret. På den måde har man kontrol over sit opdræt, og alle stadier, g alle melorm vil have nogenlunde samme størrelse hvis man har en fast høstnings rutine.

De første melorm er meget små, de første 2-3 uger måske så små at man ikke tror der er nogle. Men efterhånden som de vokser er man ikke længere i tvivl.

Opbevaring af dine ny købte Melorm

Hvis man bare ønsker at købe sine melorm, hvilket klart er det nemmeste, skal man bare bruge en form for plastik beholder. Melorm kan ikke kravle op af glatte overflader, og man skal derfor ikke bruge låg. Hvis man bruger låg kommer der let kondensvand i beholderen, det tager meget hurtigt live af melorm.

Foder er det samme som opdræt, dog kan alle typer af kornprodukter bruges til melorm.

Melorm kan også opbevares i faktisk længere perioder i et køleskab 4-6 uger. De vil dog tabe sig lidt i vægt, og deres foderværdi vil være meget ringe.

Det man kan gøre hvis man køber lidt større mængder, er at størstedelen opbevares i køleskab, den anden del som man forventer at bruge i løbet af ugen, holdes i stuetemperatur og foderets. Så er de melorm man bruges til sine krybdyr altid sunde. Man kalder det at gut loade sine foderdyr, hvilket er vigtigt uanset hvad for nogle foderinsekter man bruger at huske at give dem mad, ellers er foderinsekterne bare en tom nærringsfattig skal.

Melorm som foderdyr

Melorm er et udmærket og billigt, for det meste stabilt tilgængeligt foderinsekt til både padder, fugle, krybdyr og rov insekter, og fisk. Melorm er dog, et meget fedt foder, samt indeholder ret meget keratin. Keratin er det insekters ydre skelet er lavet af, og er for mange dyr lidt svære at nedbryde og fordøje hvis de får det i store mængder.

Se det lidt som levende labre larver, de er udmærket at bruge, men er på ingen måde egnet som et komplet foder. Det er der faktisk meget få insekter der er, det er altid bedst at fodre sine dyr med mange forskellige typer af foderdyr, ligesom dyrene ville have spist i naturen.

Næsten alle insektinsektspisende dyr vil tage melorm. De er specielt meget brugt til insektspisende fugle, der er protein fra levende insekter meget vigtige for at fuglene yngler godt, og selvfølgelig de små fugleunger har brug for en god nærende kost.

Havens fugle er der også mange der forkæler med melorm. Fuglene sætter bestemt pris på at få maden serveret, det er trods alt nemmere at komme og samle melorm, end at bruge hele dagen på at flyve rundt og lede efter krybende, eller flyvende insekter i haven for fuglene. Det er ikke nemt at være fuglemor der skal mætte alle ungerne i reden. Også om vinteren sætter specielt solsorten pris på en lille skål melorm, til at komme igennem vinteren på.

Fuglene vil normalt holde til hvor der en fødekilde, det kommer haveejeren til gode, ved at have en masse flotte fugle i haven, samt fuglene vil stadig også jagte de insekter man har i sine bed med grønsager.

Stort set alle krybdyr der spiser insekter, tager også meget gerne melorm. Melorm vil gerne grave sig ned i bundlaget, det kan derfor være en fordel at bruge en lille skål med glatte sider til at have melormene i. De fleste krybdyr lære med tiden, at de skal finde melormene i skålen. Man kan også bruge melorm til flere typer af fisk, de fleste typer fisk spiser i deres naturlige kost insekter.

Melorm til fiskeri

Melorm er også rigtig gode til at bruge som agn til at fiske med, de er specielt kendt i Put&Take søer efter Regnbueørreder. Fordi melormen er ret fed, er der mange duftstoffer der ledes ud i vandet, når den kroges.

Melorm til rensning af kranier

Melorm er faktisk ikke særlig kræsne, og går bestemt ikke af vejen for en mundfuld kød. Derfor er de også ret effektive til at fjerne kødet fra kranier eller dyre knogler, som nogle mennesker samler på.

Det bedste er at selv fjerne så meget kød man kan, og bruge rigeligt med melorm. Melormene placeres i en åben beholder, så de får rigeligt med luft. Melorme klare ikke vand og fugt ret godt da de hurtigt klistre sammen og begynder at dø. Melormene vil lystigt komme ind alle steder i kraniet og spise alt kødet.